8.5.23

Інтелект-карти

                                                     Про інтелект-карту

Інтелекет-карти - це освітній інструмент, який допомагає максимально запам’ятовувати інформацію завдяки синтезу інформації: візуалізації, систематизації, класифікації, асоціації. В Інтернеті часто можна знайти синонімічні назви цього освітнього тренду.


    Застосовувати метод інтелект-карт (mind mapping) у школі стали у 70-80-х роках минулого століття у Великій Британії. Сама назва інноваційного педагогічного інструменту є спробою перекладу словосполучення «Mind Maps», котре використовував у своїх бестселерах її творець — британський психолог Тоні Бьюзен.

 Глибинне (майже 100%) засвоєння нового матеріалу відбувається завдяки тому, що: дитина кожне нове для себе поняття запам’ятовує крізь призму уже відомих для себе образів записаних у вигляді деревовидних схем,  що є тотожним «мові» людського мозку.

 

Картка-інструкція «Правила створення інтелект-карти» для здобувачів освіти.

Картка-інформатор для здобувачів освіти «Етапи створення інтелект-карти».

                 

    Карти знань — це зручна і ефективна техніка унаочнення мислення та альтернатива звичайному (лінійному) запису. Їх застосовують для формулювання нових ідей, фіксування та структурування даних, аналізу та впорядкування даних, прийняття рішень тощо. Цей спосіб має багато переваг перед звичайними загальноприйнятими способами запису. На відміну від лінійного тексту, карти знань не лише зберігають факти, але і демонструють взаємозв'язки між ними, тим самим забезпечуючи швидше і глибше розуміння матеріалу.

Така карта дозволяє зобразити певний процес або ідею повністю, а також утримувати одночасно у свідомості значну кількість даних, демонструвати зв’язки між окремими частинами, запам’ятовувати (записувати) матеріали та відтворювати їх навіть через тривалий термін у системі знань про певний об'єкти чи у певній галузі.

Карти знань — досить привабливий інструмент проведення презентацій, мозкових штурмів, планування свого часу, запам’ятовування великих обсягів даних, самоаналізу, розробки складних проектів, власного навчання й розвитку.

Відеоуроки

Створення інтелект-карт у програмі Х Mind

Створення інтелект-карт у програмі Coggle.it відеоурок №1 відеоурок №2 відеоурок №3

Немає коментарів:

Зошит для контрольних робіт із зарубіжної літератури 11 клас